Najwyższa pora przygotować świąteczne pierniczki.
Dzisiaj szybki i prosty przepis dla tych, którzynie mają czasu na te "leżakujące";)
Dzisiaj szybki i prosty przepis dla tych, którzynie mają czasu na te "leżakujące";)
Składniki:
500 g mąki pszennej
500 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
pół szklanki miodu
100 g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
dwie łyżeczki przyprawy piernikowej (lub zamiennie cynamon i imbir)
pół szklanki miodu
100 g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
dwie łyżeczki przyprawy piernikowej (lub zamiennie cynamon i imbir)
Masło z cukrem ucieramy (ew. rozpuszczamy - wersja łatwiejsza:)), dodajemy resztę składników i mieszamy. Ja zwykle ciasto odkładam do lodówki na conajmniej pół godziny. Później wałkujemy na cienki placek (w razie potrzeby posypując mąką) i wycinamy kształty.
Pieczemy ok 8-10min w temp. 180st.
Dekorujemy według uznania:)
Pieczemy ok 8-10min w temp. 180st.
Dekorujemy według uznania:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz