Pierogi z mąki gryczanej. Nie wiem jak Wasze Babcie, ale nasze takich nie robiły...
Składniki:
ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
gorąca woda
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
farsz: 200 g soczewicy zielonej
pół opakowania sera typu feta
1 cebula
olej do smażenia
Obie mąki przesiewamy przez sito, mieszamy z solą.Wlewamy po trochu gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej.
Soczewicę moczymy przez godzinę a potem gotujemy do miękkości. Na oleju podsmażamy cebulę. Ugotowaną soczewicę, zarumienioną cebulę i ser mieszamy. Następnie całość miksujemy malakserem
i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakladamy na placki z ciasta. Formujemy pierogi, gotujemy i zjadamy:)
PS.Pierożki polane rozmarynowym beszamelem smakują jeszcze lepiej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz