Pamiętam pewną piekarnię. Cudowny zapach pieczonego chleba i przepyszne bułki z kruszonką. Pamiętam walki
z rodzeństwem o to kto pierwszy pozbawi bułki chrupiących kawałeczków. Marzyłam wtedy o tym, żeby te bułki składaly się wyłącznie z kruszonki. Dziś spełniełnienie moich marzeń z dzieciństwa znalazlo się na naszym stole w postaci wiśniowego ciasta z kruszonki.
z rodzeństwem o to kto pierwszy pozbawi bułki chrupiących kawałeczków. Marzyłam wtedy o tym, żeby te bułki składaly się wyłącznie z kruszonki. Dziś spełniełnienie moich marzeń z dzieciństwa znalazlo się na naszym stole w postaci wiśniowego ciasta z kruszonki.
Składniki:
200g masła
200g cukru
500g mąki
1 jajko
szczypta soli
cukier waniliowy
torebka proszku do pieczenia
500g wiśni ze słoika
płatki migdałowe
Masło, cukier, mąkę, jajko, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy w misce i wyrabiamy tak długo
aż składniki się połączą i wyglądem będą przypominać surową kruszonkę.
Dzielimy ciasto na 3 części. Jedną układamy na dnie formy do pieczenia. Z drugiej formujemy brzeg ciasta.
Dobrze odciśnięte wiśnie rozkładamy na cieście, przysypujemy pozostałym ciastem i płatkami migdałowymi.
Pieczemy ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 220 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz