Kotlety z czerwonej soczewicy. Bezmięsna wersja kotletów mielonych. Przygotowuję je dokładnie tak samo
jak klasyczne mielone. Oczywiście mięso zastępując czerwoną soczewicą.
jak klasyczne mielone. Oczywiście mięso zastępując czerwoną soczewicą.
Składniki:
200g czerwonej soczewicy
jajko
cebula
2 kromki chleba
przyprawy
bułka tarta
olej do smażenie
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Kiedy ostygnie mielimy razem
z cebulą i chlebem. Dodajemy jajko i przyprawy (u mnie sól i pieprz) . Mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy
w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Świetnym dodatkiem do kotletów
jest jogurt naturalny wymieszany z drobno posiekanym koperkiem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Smacznego :)
w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Świetnym dodatkiem do kotletów
jest jogurt naturalny wymieszany z drobno posiekanym koperkiem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz