Miał być i jest!!! Od kilku lat nie wyobrażam sobie zimowych zapasów bez nich. Są to jedyne dżemy jakie moja Córeczka akceptuje w naleśnikach. Przydają się również do placków, gofrów, ciast i rozmaitych deserów. I tak, wraz ze wzrostem mojej Pociechy rośnie liczba słoików dżemów nektarynowych i brzoskwiniowych. Do produkcji używam cukrów żelujących. Dzieki temu dżemy robi się bardzo szybko. Zatem gdy już mamy owoce i cukier żelujący, wystarczy tylko przeczytać sposób przygotowania umieszczony na opakowaniu :)
Składniki:
nektarynki (brzoskwinie)
cukier żelujący
Nektarynki (brzoskwinie) obieramy ( będzie to bardzo łatwe jeśli sparzymy skórkę wrzątkiem) wyjmujemy pestki miksujemy owoce malakserem. Dodajemy cukier żelujacy i dokładnie mieszamy. Teraz musimy całość zagotować i od tego momentu gotujemy jeszcze kilka minut pamiętając o mieszaniu. Następnie przekładamy dżem do słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do gory dnem na 5 minut. SMACZNEGO :)
Pyszności!
OdpowiedzUsuńhttp://antonibilski.blogspot.com/
Oj tak!!! :)
Usuń