wtorek, 30 kwietnia 2013

KIESZONKI Z SERKIEM KOZIM I SZPINAKIEM


Nie jestem fanką półproduktów. Uważam, że wszystko to co przygotowane własnoręcznie jest pewniejsze, smaczniejsze i daje większą satysfakcję. Jednym z nielicznych wyjątków jest gotowe ciasto francuskie. Uwielbiam je za to, że daje mnóstwo możliwości na przygotowanie dań. Prostych, trochę trudniejszych i tych  całkiem wykwintnych.
Dziś kieszonki z ciasta francuskiego z serem kozim i szpinakiem.




Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
serek kozi
szpinak
czosnek
oliwa z oliwek 
jajko





Czosnek podsmażamy na oliwie ( ok 1 minuty) dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem aż nieco zmięknie. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy szpinak i serek kozi. Boki smaryjemy rozmąconym jajkiem, składamy na pół, żeby powstał trójkąt. Układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200 st. piekarnika. Pieczemy aż się ciasto zarumieni. Podajemy z jogurtem lub śmietaną z posiekanym koperkiem. Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz