piątek, 5 lipca 2013

KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY


Kotlety z czerwonej soczewicy. Bezmięsna wersja kotletów mielonych. Przygotowuję je dokładnie tak samo
jak klasyczne mielone. Oczywiście mięso zastępując czerwoną soczewicą.




Składniki:
200g czerwonej soczewicy
jajko
cebula
2 kromki chleba
przyprawy
bułka tarta
olej do smażenie





Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Kiedy ostygnie mielimy razem 
z cebulą i chlebem. Dodajemy jajko i przyprawy (u mnie sól i pieprz) . Mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy
w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Świetnym dodatkiem do kotletów
jest jogurt naturalny wymieszany z drobno posiekanym koperkiem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz