sobota, 21 września 2013

LASAGNE BOLOGNESE

Lasagne Bolognese:) Choć nie istnieje dla mnie konkurencja dla warzywnej lasagne mojej Mamy, to Lasagne Bolognese jest następna w kolejności. I ta wychodzi mi naprawdę smaczna. Tak więc poddałam się po kilku nieudanych próbach doścignięcia ideału w wersji warzywnej, Mamie pozostał przywilej serwowania jej w najlepszym wydaniu a ja znalazłam swój sposób na to włoskie danie:)
 
 


 Składniki:
Makaron do lasagne
Mięso mielone 0,5kg
Koncentrat pomidorowy + Ketchup (lub sos pomidorowy)
Kostka rosołowa
Ser żółty
Przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, oregano, tymianek, bazylia)
Masło - 2łyżki
Mąka - 2łyżki
Mleko - 500ml
 
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażamy, dolewamy do niego przygotowany bulion z kostki rosołowej (ja używam 1 kostki na 500ml wody), wlewamy koncentrat (ew.trochę ketchupu) lub sos pomidorowy, przyprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy Sos Beszamelowy:
Rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką i dolewamy zimne mleko. Możemy dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą i- zaczynając od makaronu- warstwami układamy lasagne. Kolejność według uznania. Ja za każdym razem próbuję innej, tym razem zaczynałam od mięsa, polewałam sosem beszamelowym I przykrywałam serem. Na wierzch najlepiej posypać serem:)
SMACZNEGO!!!
 
 
 


7 komentarzy: