niedziela, 3 listopada 2013

KOTLETY GRYCZANE

Kotlety mielone wcale nie muszą być zrobione z mięsa. Dziś zapraszamy na bezmięsne kotlety z płatków gryczanych.




Składniki:
 (na 10 kotletów)
60 g płatków gryczanych
średniej wielkości cebula
pół pęczka natki pietruszki
jajko
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia




Płatki gotujemy w 500ml wrzącej wody przez kilka minut aż nieco zgęstnieją. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
 na oleju. Pietruszkę siekamy. Do ostudzonych płatków dodajemy jajko, cabulę, pietruszkę i bułkę tartą (tyle, żeby  kotlety dały się formować- u mnie były 3 łyżki). Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. SMACZNEGO:)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz