sobota, 30 listopada 2013

PATATY Z PORAMI I GORGONZOLĄ

Obiecywałam, że pataty jeszcze się u nas pojawią no i wróciły na stół. Tym razem  w wersji pikantnej - z porami i gorgonzolą. Zapraszamy.





Składniki: 
4 pataty
2 pory
120g sera gorgonzola
2 łyżki oliwy z oliwek
sól 
pieprz




Pataty dokładnie myjemy, osuszamy, smarujemy łyżką oliwy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą
i wkładamy do nagrzanego do 190st. piekarnika. Pieczemy ok godzinę, aż do miękkości.
Na pozostałej oliwie podsmażamy pory przez ok. 3 minuty (do lekkiego zarumienienia)Dodajemy sól i pieprz do smaku. Miękkie pataty kroimy wzdłuż na pół, układamy w naczyniu przecięciem w górę. Nakładamy pory, układamy plastry gorgonzoli i wkładamy ponownie do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści. SMACZNEGO:)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz