niedziela, 4 sierpnia 2013

BANANOWE CIASTO Z PATATAMI


Patatów (lub też batatów) próbowałam kiedyś w dość nieudanej odsłonie, dlatego przez dłuższy czas nie myślalam nawet o włączeniu ich do "karty dań" mojej kuchni. Jednak połączenie patatów z bananami jako składników słodkiego ciasta nie mogło pozostawić mnie obojętną. Po zdobyciu patatów, dziś nareszcie ciasto pojawiło na naszym stole i... zniknęło w ciągu paru minut. Nie muszę chyba mówić, że moja niechęć do słodkich ziemniaków zniknęła bezpowrotnie. 
Mam juz kilka pomysłów na kolejne dania. Następne (PATATY Z GORGONZOLĄ) już za kilka dni.




Składniki:

500g patatów
500g bananów
500ml mleka
laska wanilii
3 jaja
100g cukru
cukier waniliowy
130g masła (plus trochę na wysmarowanie blachy)
konfitura malinowa




Pataty i banany myjemy, kroimy i zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień
i gotujemy przez 20 min. Po ugotowaniu odcedzamy. Pataty i banany ucieramy na gładką masę. Ubijamy jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy masło, rum, nasionka wyskrobane z laski wanilii oraz masę patatowo-bananową. Przekładamy ciasto do wysmarowanej blachy ( blacha powinna być szczelna. W przeciwnym razie ciasto,
które jest dość rzadkie może wypływać). Wstawiamy do  większego naczynia odpornego na wysokie temperatury.
Do dużego naczynia nalewamy letniej wody do wysokości nieco ponad 1/2 wysokości blachy z ciastem. Wkładamy
do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni na 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto
z piekarnika i studzimy w formie (gorące sprawia wrażenie rzadkiego w środku, ale przy stygnięciu tężeje). Kiedy ciasto ostygnie wyjmujemy je z formy. Na małym ogniu podgrzewamy konfiturę malinową. Ciepłą rozsmarowujemy
na cieście. SMACZNEGO :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz