czwartek, 8 sierpnia 2013

ZUPA NIC

Kiedy na zewnątrz skwar i NIC się nie chce, NIC nie będzie lepsze niż zupa NIC!!!




Składniki:
 4 jajka
4 szklanki mleka
6 łyżek cukru
laska wanilii




Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy 2  łyżki cukru i ubijamy aż stanie
się lśniąca.W garnku gotujemy wodę i do wrzącej nakładamy łyżką porcje piany. Gdy woda się ponownie zagotuje obracamy pianki na drugą stronę i gotujemy jeszcze chwilę Ugotowane wyjmujemy na talerz. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Mleko zagotowujemy z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Gorące wlewamy powoli do żółtek stale mieszając. Ostudzić i wstawić do schłodzenia do lodówki. (U mnie przydała się maszyna do lodów, która bardzo szybko schłodziła zupę). Podawać zimną z kilkoma piankami. Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz