niedziela, 18 sierpnia 2013

KIESZONKI Z NORI



Składniki: 
(na 8 sakiewek)
8 listków wodorostów nori
100g makaronu z fasoli mung
50 g grzybów mun
150g łososia wędzonego
1/2 główki sałaty lodowej
2 łyżki pędów bambusa
1 por
1 łyżka sezamu niełuskanego
1 łyżka sezamu czarnego
sos sojowy
olej sezamowy do smażenia




Makaron moczymy w zimnej wodzie przez ok 10 min, następnie zalewamy wrzątkiem. Po ok 5 sekundach przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 min. Po namoczeniu gotujemy 10 min
i odcedzamy. Na  rozgrzanej patelni prażymy sezam ( ok. minuty). Dolewamy 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucamy pokrojone grzyby, pędy bambusa i pokrojony por. Chwilę smażymy, aż por się lekko zeszkli. Dodajemy makaron, posiekaną sałatę i pokrojonego łososia. Mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym i smażymy jeszcze ok 2 min. Listek nori kładziemy matową stroną do góry. Na środek kładziemy ok. 2 łyżki nadzienia. Brzegi listka smarujemy zimną wodą. Składamy
jak na gołąbki i układamy na talerzu łączeniem w dół.  Smacznego :)





4 komentarze: